VR FleetCarelle iso kaluston modernisointiprojekti ruotsalaiselta rautatieoperaattorilta SJ:ltä

Raidekaluston kunnossapitoyhtiö VR FleetCaren yhteistyö ruotsalaisen rautatieoperaattorin SJ AB:n kanssa syvenee. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen X40 -sähköjunien modernisointiprojektista, jolla tavoitellaan kaluston elinkaaripidennystä ja matkustusmukavuuden parannusta asiakkaille. Sopimuksessa sovitaan X40-kaluston 27 sähköjunan kattavasta modernisoinnista ja matkustajainformaatiojärjestelmän päivittämisestä. Sopimuksen arvo on yhteensä yli 35 miljoonaa euroa.
Ennen kaikkea olen ylpeä SJ:n luottamuksesta meihin. Mittava sopimus kaluston modernisoinnista SJ:n kanssa on meille aivan loistava päänavaus Ruotsin raidekaluston kunnossapitomarkkinoille. Nyt voitettu hanke on myös osoitus kyvykkyyksistämme ja kansainvälisen kasvustrategiamme onnistumisesta”, VR FleetCaren toimitusjohtaja Otso Ikonen iloitsee.

 Kalustoprojektin suunnittelu ja toteutus alkaa heti, ja kaluston viimeiset uudistetut junat toimitetaan asiakkaalle ja liikenteeseen vuonna 2027. Työt tehdään Suomessa VR FleetCaren Oulun varikon projektikeskuksessa ja Pieksämäen konepajalla.

Modernisoinnit tähtäävät matkustuskokemuksen parantamiseen  

Alstomin valmistama X40 on SJ:n liikennöimä kolmen vaunun kaksikerroksinen sähkömoottorijuna. Junat on otettu käyttöön vuosien 2004–2008 aikana. Kalustolle on tarkoitus tehdä kattava remontti sisä- ja ulkopuolelle käsittäen mm. matkustamon tilajärjestyksen muutoksen, penkkien ja valaistuksen uusimisen sekä matkustajainformaatiojärjestelmän päivityksen nykyaikaan. Junat myös pintakäsitellään ja maalataan asiakkaan brändin mukaisesti.

Investointeja Oulun varikolle

VR FleetCaren toimipaikoilla on jo valmiiksi hyvät puitteet kalustoprojekteille, mutta kaluston pintakäsittelyihin ja ulkomaisen kaluston siirtoihin Suomen rataverkolla tarvitaan uusia ratkaisuja. Oulun varikon huoltohalliin investoidaan ensi tilassa nykyaikainen esikäsittelytila ja maalaamo. Lisäksi uudet hankittavat Suomen raideleveyksiin sopivat siirtotelit tulevat jatkossakin helpottamaan kaluston siirtämistä raiteita pitkin kunnossapitoyksiköihin.

Historiallinen sopimus allekirjoitettiin 4.4.2023 Tukholmassa. Kuvassa SJ AB:n toimitusjohtaja Monica Lingegård ja FleetCaren toimitusjohtaja Otso Ikonen.

Historiallinen sopimus allekirjoitettiin 4.4.2023 Tukholmassa. Kuvassa SJ AB:n toimitusjohtaja Monica Lingegård ja FleetCaren toimitusjohtaja Otso Ikonen.


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä