rautatievaihde

VR FleetCare myy ratalaitteiden digitaalisen kunnonvalvonnan liiketoiminnan Vire Labsille

Digitaalinen kunnonvalvonta, joka tuottaa reaaliaikaista tietoa ratalaitteiden toimintakunnosta, on tärkeä osa junaliikenteen luotettavuuden parantamista. Raideliikenteen kaluston ja laitteiden etäkunnonvalvontaan sopivia digitaalisia ratkaisuja yhdessä kehittäneet VR FleetCare ja Vire Labs ovat sopineet, että Vire Labs  ostaa ratalaitteisiin keskittyvän digitaalisen kunnonvalvonnan liiketoiminnan VR FleetCarelta. 

VR:n kunnossapitoyhtiö VR FleetCare ja porilainen teknologiayritys Vire Labs Oy ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä junakaluston ja rataverkon digitaalisen kunnonvalvonnan kehittämiseksi. Yhteistyön tuloksena on syntynyt moderniin teknologiaan perustuvia ratkaisuja mm. ratavaihteiden ja junakaluston digitaaliseen  kunnonvalvontaan.  

Nyt tehdyn liiketoimintakaupan myötä ratalaitteiden digitaalisen kunnonvalvonnan liiketoiminta siirtyy VR  FleetCarelta Vire Labsille.  

”Ratainfran digitaaliset ratkaisut eivät ole enää strategista ydintämme, ja uskomme että Vire Labsin johdolla  ne saavat kehittyä jatkossa paremmin. Olemme kehittäneet järjestelmän yhdessä Vire Labsin kanssa ja Vire on toimittanut laitteiston, joten se oli järkevä valinta liiketoiminnan ostajaksi. Keskitymme FleetCarella  digitaalisen kunnonvalvonnan osalta jatkossa junakaluston kunnonvalvontaan liittyviin ratkaisuihin”, kertoo  VR FleetCaren Vice President Life Cycle and Technology Services Jouko Järvinen

”Olemme pitkään kehittäneet analyysiteknologiaa, jolla kyetään kustannustehokkaasti tekemään datan  keruuta ja analytiikkaa. Ratavaihteiden etäkunnonvalvonta on yksi kehittämämme teknologian sovellus, ja  liiketoimintakauppa on Virelle luonteva siirto tämän liiketoiminnan vahvistamiseksi”, toteaa Vire Labsin  toimitusjohtaja Mikko Saari. ”VR FleetCaren ja meidän yhteistyö ei lopu liiketoimintakauppaan. Kehitämme jatkossakin junakaluston kunnonvalvonnan tekoälypohjaisia ratkaisuja yhdessä”, Saari jatkaa.  

Liiketoimintakaupan myötä Vire Labsin hoidettavaksi siirtyy laajamittainen vaihteiden etäkunnonvalvontaan liittyvä sopimus, jonka valtion rataverkkoa hallinnoiva Väylävirasto solmi VR FleetCaren kanssa vuonna  2022.  

”Digitaalinen kunnonvalvonta on osoittautunut erittäin toimivaksi ratkaisuksi, ja Väylävirasto käyttää  järjestelmää aktiivisesti ratavaihteiden valvontaan”, kertoo Jouko Järvinen.  


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä