Siirry sisältöön
X40-junan runko odottamassa ovien ja luukkujen uudelleenasennusta

Oulun uusi maalaamo todistaa kyvykkyytensä X40-junan maalausprosessissa

Vuoden 2024 lopulla avattu Oulun uusi pintakäsittelylinja on saanut todistaa kyvykkyydet vaativaan teollisuusmaalaamiseen ruotsalaisen SJ:n X40-sähköjunien tullessa pintakäsittelyyn. Ruotsista Ouluun saapuu tulevien vuosien aikana 27 junaa modernisoitavaksi ja ne saavat tässä yhteydessä myös uuden ulkoilmeen.

Modernisointiprojektissa laatuvaatimukset ovat korkeat ja erityistä asiantuntemusta tarvitaan projektin jokaisella osa-alueella. Erityisesti Oulun pintakäsittelyosasto on projektin myötä saanut uudenlaisia haasteita ratkaistavakseen. 

Itse maalausprosessi on samanlainen kaikille kalustotyypeille. Kun juna saapuu pintakäsittelyyn, se menee ensiksi pesuhalliin, jossa pinta puhdistetaan esikäsittelyä varten. Junan rungosta puretaan irto-osat, kuten luukut ja ovet, ja esikäsittelyssä vanha maalipinta hiotaan sekä mahdolliset korroosiovauriot ja kolhut korjataan. 

Varsinainen maalaustyö tehdään maalauskammiossa. Runko ja irto-osat saavat kullekin pinnalle tarkoitetut maalikerrokset; pohjamaalin päälle levitetään pintamaali ja lopuksi osat lakataan. Kun junan runko ja kaikki osat on maalattu, se päätyy jälleen kasattavaksi ja pintakäsittelyprosessi on valmis. 

Haasteiden selättäminen kehittää ammattitaitoa 

X40-junat maalataan neljällä eri värillä: tummanharmaalla, mustalla, vihreällä sekä hopeanhohtoisella metallimaalilla. Automaalauksessa metallimaaleja on käytetty vuosikymmeniä, mutta teollisuusmaalauksessa sen käyttö on paljon harvinaisempaa. Projektin myötä Oulun pintakäsittelylinjalle on täytynyt kehittää oikeanlaiset menetelmät maalin ruiskuttamiselle, jotta lopputulos on halutunlainen ja korkealaatuinen. 

“Matka on ollut haastava, mutta palkitseva  pintakäsittelyprosessi on hiottu korkealle tasolle ja tavoite on vieläkin korkeammalla.” 

Metallimaalin lisäksi junavaunujen monivärisyys tekee pintakäsittelystä monimutkaisemman. Kaikki värirajat ovat veitsenteräviä, joka onnistuu vain suunnittelemalla jokainen työvaihe huolellisesti niin, että jo maalatut alueet saadaan suojattua tarkasti ilman että eri maalit sekoittuvat keskenään. 

Korkea laatu varmistetaan seuraamalla prosessin aikana tarkasti jokaista työvaihetta ja sen lopputulosta. Maalaamisen aikana mitataan esimerkiksi pinnan tasaisuutta, värisävyjen täsmäämistä, maalikalvon paksuutta sekä lakkapinnan kiiltoastetta. 

Pintakäsittelyasiantuntija Harri Junnila on tyytyväinen työn edistymiseen: “Oulun uuden pintakäsittelylaitoksen ylösajo ja X40 junien maalaukset ovat olleet osittain kaksi erillistä projektia, jotka lopulta nivoutuivat hienosti yhteen. Matka on ollut todella mielenkiintoinen ja opettava, ja olemme saaneet vaativan pintakäsittelyprosessin hiottua laadukkaalle tasolle. Tämä on ollut itselleni ja organisaatiolle hieno haaste, mutta työtä on vielä paljon edessä ja haluamme varmistaa, että prosessi paranee vielä entisestään.” 

Jatkuva parantaminen ja menetelmien kehittäminen on osa prosessia. Alkuvuodesta 2025 sarjatuotantovaiheeseen siirtyneeseen X40-junan koemaalauksia tehtiin edellisvuoden aikana, ja projektin myötä parantuva laatu on laajentanut huippulaadun käsitystä teollisuusmaalauksessa. Tästä on suuri hyöty myös tulevissa kalustoprojekteissa. 

Kiva tietää Oulun pintakäsittelylaitoksesta: 

  • Uusi pintakäsittelylinja valmistunut 2024 
  • Esikäsittelyhalli ja kaksi maalauskammiota
    • Leveys 7 metriä
    • Korkeus 8 metriä
    • Yhteenlaskettu pituus lähes 100 metriä
  • Älykäs lämpötilan, kosteuden ja ilmanvaihdon hallinta 
  • Soveltuu kalustoprojekteihin ja alinhankintamaalauksiin 
  • VR FleetCarella maalamot Oulussa ja Pieksämäellä 

Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä