Kesätyöntekijä Jiri Ruohoaho lähiliikennejunan edessä

Lähiliikenteen tuotannon suunnittelun kesätyöntekijä Jiri on pitänyt työhön kuuluvasta vastuusta.

Kesätyöt kunnossapidossa - Tuotannon suunnittelu

Jotta junilla olisi turvallista liikennöidä, tulee niiden käydä ennalta määrätyin väliajoin huollossa. Kilometrimäärien tai aikarajojen mukaan määrättävien huoltojen lisäksi Helsingin varikolla suoritetaan vikakorjauksia. Kuka huolehtii siitä, että huoltovälit pitävät ja liikenteessä olevat junat toimivat moitteetta lomakaudellakin?

Metropolian ammattikorkeakoulussa konetekniikkaa opiskeleva Jiri Ruohoaho, 23, on päässyt kesän aikana sukeltamaan junakaluston kunnossapidon maailmaan. Tuotannonsuunnittelun tehtävissä Jiri hallinnoi lähiliikenteen junien huoltoja ja niihin liittyvää järjestelmää. ”Aamuisin lähetetään päiväraportti, jossa luetellaan, mitä runkoja on sinä päivänä huollossa. Tulevat huollot varataan sen mukaan, mitä huoltoja on valmistunut. Huoltoihin liittyy myös tuotannonohjausjärjestelmissä tapahtuva tietotekninen puoli, osat täytyy vaihtaa myös järjestelmän puolella niin, että kirjanpito pysyy siellä ajan tasalla”, Jiri kuvailee.

Olisin hakenut jo aiemminkin, jos olisin vain tiennyt tällaisesta mahdollisuudesta.

Kun Jiri näki työilmoituksen, alkoi työskentely VR FleetCarella houkuttelemaan. ”Olisin hakenut jo aiemminkin, jos olisin vain tiennyt tällaisesta mahdollisuudesta.” Jiri sai työhön hyvän perehdytyksen ja muut työntekijät ovat olleet avuliaita. Kesätyöntekijälle ei ole tullut ulkopuolista oloa, vaan hän on päässyt hyvin tutustumaan eri ihmisiin.

Suurin osa tehtävistä vaatii paikalla oloa, joten etätöitä ei ole tullut tehtyä. Päiväraportin ja tulevien huoltojen varaamisen jälkeen päivään kuuluu erilaisia juoksevia asioita. Loppupäivästä katsotaan viat, kuka ne korjaa ja millä aikataululla. ”Huoltojen varaamiseen liittyvä tietynlainen vastuu on ollut kivaa”, Jiri kertoo. Haasteita on tuonut junien tekniikkaan, erilaisiin kalustoihin ja ohjelmiin liittyvät muistettavat asiat. Opintojen kautta tullut käytännön tietämys koneista on kuitenkin auttanut omaksumaan junien tekniikkaa.

Kesätyöntekijä Jiri Ruohoaho

Kesän aikana Jiri on oppinut paljon junista ja lähiliikenteen toiminnasta, sekä käyttämään erilaisia ohjelmia.

Kesätyöntekijät tuovat koulusta uusia, tuoreita näkökulmia ja haastavat työntekijät ajattelemaan totuttuja toimintamalleja uudelleen.

Jiri raportoi työssään Joonas Varjoselle. Joonas kertoo, että kesälomien sijaistamisen lisäksi kesätyöntekijät tuovat koulusta uusia, tuoreita näkökulmia ja haastavat työntekijät ajattelemaan totuttuja toimintamalleja uudelleen. Hän kiittää kesätyöntekijöitä siitä, että he ovat tarttuneet haasteisiin rohkeasti ja avoimin mielin. ”Olen todella iloinen, että tänä poikkeuksellisenakin aikana yrityksemme on voinut ottaa näinkin paljon kesätyöntekijöitä ja antaa mahdollisuudet ensikosketuksiin työelämään”, Joonas sanoo.


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä