Kesätyöntekijä Adiel Lindroos Helsingin varikon ratapihalla.

Sales support & development -tiimissä työskentelevä Adiel huolehtii, että uuteen sopimusjärjestelmään siirryttäessä sopimustiedot ovat ajan tasalla.

Kesätyöt kunnossapidossa - Kaupallinen yksikkö

VR FleetCaren kaupallisessa yksikössä työskentelee tänä kesänä kaksi uutta henkilöä.

Adiel Lindroos, 25, työskentelee Sales support & development -tiimissä kesäharjoittelijana. Adielin vastuulle kuuluu vanhojen arkistojen siirtäminen uuteen järjestelmään, arkistoitujen sopimusten digitointi sekä sopimusten metatietojen täsmäytys ja päivitys.

Työtehtävä toi jatkumoa Adielin aiempiin asiakashallinnon arkistointi- ja datan täsmäytys tehtäviin. Kiinnostusta VR FleetCaren avointa työpaikkaa kohtaan lisäsi uusi ja erilainen toimiala. Adiel raportoi työssään Sanna Saksalalle. ”Haimme kohdennetusti osaajaa, jolla olisi jo kokemusta samankaltaisista projekteista. Meillä oli aika selkeä dokumentointi- ja arkistointiprojekti speksattuna, kun viime vuoden lopulla ripeässä tahdissa käyttöönotetun CRM:n arkistoista oli jäänyt puuttumaan dokumentteja, ja osa tiedoista oli syötetty järjestelmään puuttteellisesti tai väärin. Kun tiedossa oli, että kesäprojektista pitää selviytyä myös useiden viikkojen ajan itsenäisesti, kokemus ja osaaminen painoivat valinnassa paljon”, Sanna kertoo valintaprosessista.

Tämä on Suomessa uniikki toimipaikka, jollaista ei pääse muualla kokemaan.

Kolmen hengen tiimi tarjosi hyvän vastaanoton ja on tukenut Adielia työtehtävissä. Myös yhteistyössä myyjien ja asiakaspalvelijoiden kanssa saa hyviä neuvoja, mitä ja miten kannattaa tehdä. Ensimmäisen viikon aikana perehdytettiin tehtäviin ja talon tapoihin, jonka jälkeen vähintään viikoittaisella yhteisellä työtunnilla esihenkilön kanssa käydään läpi vastaan tulleita asioita ja etsitään ratkaisuja ongelmakohtiin. Työ on ollut vapaata ja itseohjautuvaa. Mielenkiintoisinta työssä on ollut rautatiealaan tutustuminen. ”Tämä on Suomessa uniikki toimipaikka, jollaista ei pääse muualla kokemaan”, Adiel kiteyttää.

”Pidän siitä, kun pääsee järjestelemään tietoja ja saa koostettua kokonaisuuksia. Toisaalta projektin laajuus on tuonut haasteita ja vaatinut tarkkuutta. Täytyy keskittyä, ettei mitään jää välistä”, Adiel kuvailee. Sanna on todella iloinen ja tyytyväinen Adielin järjestelmälliseen tapaan hoitaa projektit maaliin ja johtaa omaa työtään suunnitelmallisesti ja ennakoiden. ”Tästä olisi meillä asiantuntijakonkareilla opittavaa työkuorman hallinnassa”, Sanna kertoo. Adiel opiskelee Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä. Ymmärrys järjestelmistä on auttanut siinä, että hän on osannut kertoa esimerkiksi kehitysehdotuksia.

Sanna kertoo, että on ollut ilahduttavaa ja rikastuttavaa nähdä nuoren opiskelijan tottuvan nopeasti ja ennakkoluulottomasti toimintaan sekä ihmisiin. ”Myös tuorein silmin tarkastelu on tuottanut Adielilta hyviä kehitysideoita CRM-järjestelmän jatkokehitykseen. Jopa niin hyviä, että hän sai lisäprojektin järjestelmän käyttöohjeiden luomiseen, ja keskustelemme myös jatkosta järjestelmän pääkäyttäjän tukena syksylle”, Sanna kehuu.  

Tarun kesän kohokohtia ovat olleet kuvauspäivän järjestäminen sekä vierailut eri toimipisteillä.

Markkinointiviestinnän harjoittelijana työskentelevän Taru Heinosen, 24, kesä on kulunut muun muassa referenssikirjaston perustamisessa, sisällön tuotannossa ja muissa markkinointiviestinnän tehtävissä.

”Etsin kesätöitä, joissa pääsisin kehittymään, oppimaan uutta ja työskentelemään monipuolisesti erilaisissa markkinoinnin tehtävissä. Bongasin ilmoituksen, jonka työnkuva vaikutti mielenkiintoiselta ja juuri minulle sopivalta”, kertoo Taru kesätyön haustaan. Taru opiskelee kauppatieteitä LUT-yliopistossa ja aloittaa syksyllä kansainvälisen markkinoinnin maisteriohjelmassa. ”VR FleetCare yrityksenä, saati junien kunnossapito, eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja, mutta hetken perehtymisen jälkeen kiinnostuin haasteesta sukeltaa itselle vieraalle toimialalle. On myös hienoa työskennellä vastuullisessa yrityksessä, ympäristöystävällisen matkustamisen mahdollistavan raideliikenteen parissa”, Taru sanoo.

Mielenkiintoisinta kesätyössä on ollut eturivin paikka B2B markkinointiin näinkin erityisellä toimialalla.

Taru on työskennellyt kesän ajan pääosin etänä, lukuun ottamatta ensimmäistä perehdytysviikkoa ja ajoittaisia yhteisiä toimistopäiviä. Ensimmäisen viikon aikana tutustuttiin kattavasti yrityksen toimintaan, työskentelytapoihin ja tuleviin työtehtäviin. Etäajasta huolimatta kommunikointi ja yhteistyö työkavereiden kanssa on sujunut mutkitta. ”Olen päässyt vierailemaan sekä Pieksämäen että Helsingin konepajoilla. Vierailut ovat olleet mahtavia kokemuksia ja tuoneet mukavaa vaihtelua etätyöskentelyyn! Pääsin järjestämään myös kuvauspäivän varikolla. Se oli hauskaa ja kuvauksista tulivat todella onnistuneet.”

Mielenkiintoisinta kesätyössä on ollut eturivin paikka B2B markkinointiin näinkin erityisellä toimialalla. Työssä on saanut sopivasti vastuuta, ja päässyt työskentelemään itsenäisesti omien projektien parissa. Myös kursseille on syksyllä mukavampi palata, kun on käytännön kokemusta, johon peilata kurssisisältöjä.

”Voin ehdottomasti suositella VR FleetCarea työnantajana myös muille. Kesä on ollut todella antoisa, olen oppinut paljon ja viihtynyt todella hyvin”, Taru sanoo.

Tarun esimiehenä toimiva markkinointi- ja asiakaskokemuspäällikkö Miska Jukkola kiittää kesätyöntekijöitä rohkeudesta hypätä isolle yleisölle tuntemattomammalle toimialalle. "Kunnossapidon maailma ei ole helpoimmasta päästä, ja harvalla on siihen aiempaa kosketuspintaa. On ollut hienoa nähdä kuinka hyvällä asenteella meidän harjoittelijamme tulevat töihin, siellä on aitoa kiinnostusta ja halua oppia uutta. Yksi tämän liiketoiminnan spesialiteeteista onkin, että vuosienkin jälkeen tulee jatkuvasti uutta asiaa", Miska kuvailee.

"Meillä on vielä verrattain nuori yritys, vaikka kunnossapitoa onkin tehty jo lähes 160 vuotta. Yritys on mielestäni mielenkiintoisessa vaiheessa niin kaupallisten toimintojen, kuten markkinoinnin näkökulmasta, kuin lähes mistä tahansa roolista tai tehtävästä katsottuna. Lisäksi haluan itse pystyä tarjoamaan meidän harjoittelijoillemme sellaisia paikkoja, joissa oikeasti pääsee myös tekemään ja toteuttamaan asioita. Pyritään antamaan eväitä opintoihin ja uran alkuvaiheille", Miska lisää.


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä