Kesätyöntekijät Aleksi ja Matti

Kesätyöt kunnossapidossa - Asentajana Pieksämäellä

VR FleetCaren kesätyöntekijät työskentelevät eri työtehtävissä toimipisteissämme ympäri Suomen. Pieksämäen toimipisteellä toimii tänä kesänä 4 asentajaa, kaksi varikolla ja kaksi konepajamme puolella.

21-vuotias Aleksi Vihonen työskentelee pyöräkertojen parissa. Työtehtäviin kuuluvat pyöräkertojen kunnostus eri työvaiheineen, kuten akselipesien ja laakerien purkaminen, tarkastus ja kasaaminen. ”Kesän aikana olen oppinut kädentaitoja sekä tietenkin paljon uutta itse pyöräkerroista ja laakerien asentamisesta”, Aleksi kertoo. Aiempaa kokemusta Aleksilla ei ollut vastaavista tehtävistä, mutta työkaverit ovat näyttäneet kädestä pitäen, miten hommat hoidetaan. Apua on saanut ja seuraamalla muiden tekemistä on oppinut paljon.

Asentajana työskentelevä Aleksi puhdistamassa liitososia ennen maalausta.

Aleksi aloittaa syksyllä toisen vuoden konetekniikan insinööriopinnot Savonian ammattikorkeakoulussa. Mielenkiintoisesta työmahdollisuudesta kuultuaan Aleksi päätti hakea VR FleetCarelle saadakseen lisäkokemusta opintojensa ohelle. Oman alan työkokemuksesta saa myös opintopisteitä ja suoritettua ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluvan haalariharjoittelun. Työ on vastannut Aleksin odotuksia, sillä jo työhaastattelussa hän pääsi kiertämään tuotantotiloissa, ja näkemään, millaista työ tulee olemaan.

Työ on tukenut opintojani paljon, kun saa käytännön kokemusta itse tekemällä. Mielenkiintoisinta työssä on ollut monipuoliset työtehtävät.

Työntekijöitä valitessa huomioidaan hakemus, aiempi työkokemus ja harrastuneisuus. Jo työhaastattelussa Aleksin esimies Antti Karhunen näki, että Aleksi sopisi hyvin työtehtävään, ja on tyytyväinen valintaan. ”Aleksi on reipas ja tekeväinen työntekijä, joka tarttuu aina toimeen ja oppii nopeasti. Kesälomien pyöriessä tällaiset apukädet ovat tärkeitä”, Antti sanoo. Aleksin toiveissa on päästä valmistumisen jälkeen esimiestehtäviin.

Telihallissa työskentelee 19-vuotias Matti Lallukka. Työtehtäviin sisältyvät levyseppähitsaajan työt, kuten hiominen, hitsaaminen ja poraaminen. Etsiessään kesätöitä Matti kuuli, että konepajalle haetaan hitsareita, ja päätti tarttua tilaisuuteen.

Asentajana työskentelevä Matti hitsaamassa alumiinisia ovienkuljetustelineitä.

Matti opiskelee kolmatta vuotta metallialaa Etelä-Savon ammattiopistossa. ”Kyllä koulussakin perusasiat oppii, mutta täällä käytännön osaaminen on syventynyt jo lyhyessä ajassa”, Matti kuvailee.

Mielenkiintoisinta työtehtävissä on ollut, kun on päässyt ammattitaitoisten hitsaajien oppiin. Vastaanotto on ollut erityisen hyvä, ja Matti on tyytyväinen, että on päässyt tekemään samoja tehtäviä, kuin muutkin. Töissä on päässyt myös suorittamaan vaadittavia hitsausluokkia ja harjoittamaan taitoja.

Hitsaajan työstä olen unelmoinut jo pienestä asti. Siinä ei voi koskaan olla täydellinen, vaan oppii koko ajan paremmaksi. Olen aina tykännyt tehdä käsilläni ja innostuin ammatista jo, kun ensimmäisen kerran pääsin hitsaamaan.

Matin esimies Jukka Markkanen kertoo, että hitsaustaitoisista työntekijöistä on pulaa. Nuoret hitsaajat tekevät töitä samalla tavalla, kuin muutkin, ja heistä on paljon apua. Matti on Jukan mukaan taitava tekijä, ja on sopeutunut lyhyessä ajassa hyvin.

Matin ja Aleksin esimiehet ovat samaa mieltä, että jos kesätyöntekijöillä vain itsellä kipinä syttyy, heistä saa päteviä tulevaisuuden osaajia rautatieteollisuuteen. Ammattitaitoisille osaajille on tarve vakituisesti kesän jälkeenkin.

Aleksilla ja Matilla on samat terveiset nuorille, jotka pohtivat hakevansa VR FleetCarelle töihin. ”Kannattaa hakea, täällä oppii paljon!”


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä