Tuotannon harjoittelijat Helsingin varikon jarruosastolla

Hyvä työyhteisö sai Eemelin ja Eemilin palaamaan varikolle kesätöihin toistamiseen.

Kesätyöt kunnossapidossa - Asentajana Helsingissä

Helsingin varikolta voi löytää tänä kesänä neljä asentajan tehtävissä toimivaa kesätyöntekijää. Asentajat ovat viihtyneet VR FleetCarella hyvin, ja kertovat vastaanoton uusia työntekijöitä kohtaan olleen hyvä. Kehuja on saanut hyvä työyhteisö, ilmapiiri ja ympäristö.

VR FleetCaren mekaanisten komponenttien asennus- ja huoltotehtävissä työskentelevät jo toista kesää Eemeli Hietikko, 23 ja Eemil Haaparanta, 22. Alun perin Helsingin varikolle he päätyivät vuokrafirman kautta. Hyvään työyhteisöön ja kivaan ympäristöön oli mukava palata uudestaan. 

Aiemmin jarruvipujen ja telien parissa työskennellyt Eemil on tämän kesän ajan huoltanut johtopaketteja. Perehdytyksen jälkeen on saanut hioa omaa tekniikkaa ja tyyliä tehdä asioita. Työtä saa tehdä omassa rauhassa. Eemeli taas huoltaa ja kunnostaa ilmajarruja. Työvaiheisiin kuuluvat muun muassa purkaminen, peseminen, hiominen ja kasaaminen.

Muihin kesätöihin verrattuna täällä on päässyt työskentelemään itsenäisesti ja olemaan osa osaston toimintaa sen sijaan, että ojentaisi vain toiselle työkaluja.

Aloittaessaan VR FleetCarella Eemeli suoritti vain osan työvaiheista, nyt hän huoltaa ilmajarruja kokonaan itse. Hän ehtii yleensä päivän aikana huoltamaan kaksi kappaletta. Tietokoneella suoritettava perehdytys ja työkavereiden opastus takaa sen, että on riittävät tietotaidot eri komponenttien huoltoon. ”Täällä on todella mukavia tyyppejä ja juttelemme työkavereiden kanssa paljon”, Eemeli kertoo.

Kesätyöntekijä Eemil Haaparanta

Eemeli huoltaa ja kunnostaa ilmajarruja.

”Muihin kesätöihin verrattuna täällä on päässyt työskentelemään itsenäisesti ja olemaan osa osaston toimintaa sen sijaan, että ojentaisi vain toiselle työkaluja”, Eemeli sanoo. Molemmat kertovat, että haasteita työhön tuo uusien työkalujen käyttö ja monimutkaiset laitteet, kuten telit, jotka vaativat paljon osaamista. Eemil suosittelee työtä kaikille, joita kiinnostaa tehdä käsillä ja haluavat oppia uusia kädentaitoja.

Eemil opiskelee jo neljättä vuotta automaatiotekniikkaa Tampereen yliopistossa. Eemelillä opinnot taas alkavat Turun ammattikorkeakoulussa konetekniikan koulutusohjelmassa. ”Kokemuksesta on paljon hyötyä tulevaisuuden kannalta. Myös esimiehen roolissa täytyy tuntea, kuinka työt tehdään, jos haluaa esimerkiksi johtaa tämän kaltaista osastoa”, Eemeli kertoo.

Kesätyöntekijä Jami Heinonen

Jami on oppinut kesän aikana oman työnsä lisäksi varikon toiminnasta, sekä kuinka isompia komponentteja kasataan.

Sähkö- ja elektroniikkakomponenttien parissa toimii kaksi kesätyöntekijää. Miiro Silander, 22, työskentelee sähkökonekorjaamolla, ja Jami Heinonen, 22, hienomekaniikan osastolla. Jami päätyi hakemaan VR FleetCarelle ystävän suosituksesta, jolta oli kuullut kehuja työpaikasta.

Jami työskentelee paineilmaventtiilien huollon, tarkastuksien ja korjausten parissa. Ensimmäisen viikon ajan Jamia perehdytti työhön kädestä pitäen eläkkeelle jäämässä ollut Pirjo. Aiempaa kokemusta Jamilla oli puusepän töistä ja rakennustyömaalta. ”Usein tulee venttiilejä, joita en ole ennen edes nähnyt. Se on kivaa, että työ on haastavaa ja joutuu uuden äärelle”, Jami sanoo. Miirolle haasteita tulee eteen isompien moottorien käsittelyssä. Ne ovat niin painavia, että niiden kanssa tulee olla varovainen.

Jami on päässyt kesän aikana tutustumaan varikon toimintaan, ja nähnyt omien työtehtävien lisäksi laajemminkin, kuinka esimerkiksi vetureita kasataan tai jarruja tehdään. On ollut hienoa nähdä, mihin itse huoltamat osat menevät ja mitä ne tekevät. ”Olin kuullut, että täällä on hyvä ilmapiiri, mutten tiennyt kovin paljoa, mitä työ on käytännössä. Olen yllättynyt positiivisesti. Aiemmissa työpaikoissa on ollut lähinnä apupoikana, mutta täällä on saanut vastuuta ja tehnyt samoja tehtäviä kuin muutkin työntekijät”, Jami lisää.

Perehdytyksen jälkeen Miiro on työskennellyt itsenäisesti, mutta tarvittaessa apu löytyy vierestä työkaverilta.

Työkaverit ovat mukavia, ja täällä on viihtyisä yhteisö.

Miirolla oli aiempaa kokemusta vastaavista tehtävistä, sillä hän on käynyt ammattikoulussa sähköasentajan koulutuksen.  Hänen työhönsä kuuluu moottoreiden huoltaminen eri vaiheineen. ”Aiemmin en ole päässyt purkamaan moottoreita, vaikka olen niihin sähkövetoja asentanut. Nyt olen päässyt katsomaan moottorien sisällekin”, Miiro kertoo. Kesätyötehtävään vaadittava osaaminen riippuu siitä, minkälainen työnkuva on tiedossa. Esimerkiksi sähköalalla tarvitaan riittävä pohjaosaaminen, ja ammattipätevyydet tarkastetaan kesätyöntekijöitä valittaessa.

Miirolla jatkuu syksyllä toisen vuoden opinnot Metropolian ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelmassa. ”Työkaverit ovat mukavia, ja täällä on viihtyisä yhteisö”, Miiro sanoo. Osaston muut työntekijät ovat myös kehuneet kesätyöntekijöitä ja antaneet heistä hyvää palautetta heidän esimiehilleen.


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä