Blogin kirjoittaja Inari Tykkä

Inari Tykkä, projektipäällikkö

BLOGI Kalustoprojektien kansainväliset kuljetusratkaisut

Kasvustrategiamme mukaisesti etsimme kasvua lähialueilta muista Pohjoismaista sekä Baltian alueelta osallistumalla kansainvälisiin kunnossapitokilpailutuksiin. Kansainvälisten kilpailutusten myötä pääsemme suunnittelemaan myös aivan uudenlaisia logistisia ratkaisuita. Vuosi 2020 olikin meille monella tavalla merkityksellinen, sillä pääsimme toteuttamaan myös ensimmäistä kansainvälistä kaluston kuljetusratkaisua FleetCarelle. Tämä sai hiljattain jatkoa, kun kalustoa tuotiin Suomeen modernisoitavaksi Euroopasta saakka.

Kirjoittaja: Inari Tykkä, projektipäällikkö

Ensimmäinen pöydälle nouseva haaste näissä projekteissa on historian tuoma rasite leveämmästä raideverkostosta. Suomessa on muuta Eurooppaa leveämpi raideleveys, joka täytyy huomioida kalustoa rajalta toimipisteillemme siirrettäessä. Toisaalta tämän kaltainen haaste muokkaa meitä yrityksenä toimimaan joustavammin, kun uskallamme kehittää monimuotoisia ja uudenlaisia tapoja tuoda kalusto perille saakka. Vaatiihan massiiviset kaluston kunnossapitoprojektit muutenkin rohkeutta ja luottamusta omaa tekemiseen.

Erilaisia kuljetusmuotoja hyödyntäen ja jokaisesta projektista oppivana luotan siihen, että toimivilla logistiikkaratkaisuilla voimme tarjota kokonaisvaltaista palvelua kansainvälisille asiakkaille. Olen todennut, että hyvällä suunnitelulla päästään pitkälle ja kansainvälisellä kentällä kokonaisvaltainen projektinhallinta korostuu. Näissä hankkeissa täytyy kuitenkin aina olla vara myös tarvittaessa muokata suunnitelmia. Yli 150 vuoden kokemus raideliikenteestä on ollut ehdoton valttikortti ratkaista näitä haasteita, mutta tarvitsemme myös asiantuntevia, luotettavia ja joustavia kumppaneita toteuttamaan haastavia logistiikkaratkaisuja. Toistaiseksi olen ilokseni kuitenkin huomannut, että yhteistyö on ollut kaikilla osa-alueilla saumatonta.

Alkuvuodesta pääsimme suunnittelemaan uutta kansainvälistä raidekuljetusta. Tällä kertaa pelikenttänä oli Pohjoismaiden lisäksi myös Keski- Eurooppa, ja päämääränä Suomen ja Ruotsin rajakaupunki Tornio.  Päädyimme lopulta ratkaisuun tuoda vaunut Suomeen raiteita pitkin, joka on sekä nopeaa että kustannustehokasta. Torniosta eteenpäin hyödynnämme maantiekuljetusta, jonka avulla kunnossapitoon tulevat vaunut siirretään edelleen toimipisteillemme Pieksämäelle ja Ouluun.

Jokainen kuljetus on aina omanlainen kokonaisuus, joista opitaan jatkuvasti uutta tulevaisuuden projekteihin. Erilaisia vaunuja ja muut kalustoa tullaan varmasti tulevaisuudessakin siirtämään kunnossapidettäväksi Suomeen. Se että opimme hyödyntämään erilaisia kansainvälisiä kuljetusmuotoja niin raiteilla, merellä ja maantiellä, palvelee joka tapauksessa sujuvaa raideliikennettä. Näiden projektien onnistumiseen tarvitaan kuitenkin hyviä kumppaneita, joustavuutta ja pelotonta asennetta uusien innovatiivisten kuljetusmuotojen yhdistämisessä. Luotamme siihen, että näiden kehitysaskelten pohjalta parannamme toimintaamme ja luomme kestävämpiä ja joustavampia ratkaisuja tulevaisuuden kalustoprojekteille.

 

Inari Tykkä, Projektipäällikkö

[email protected]


Tilaa VR FleetCaren englanninkielinen uutiskirje:

Tilaa tästä